LET OP WIJ GAAN VERBOUWEN EN ZIJN GESLOTEN VAN MAANDAG 5 februari t/m DINSDAG 5 maart 2024!!!

Deze website maakt gebruik van cookies
Om u zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn gebruiken wij altijd functionele en analytische cookies. Dankzij functionele cookies werkt de website goed. Ze hebben ook een analytische functie. Zo maken we de website elke dag een beetje beter. De cookies bewaren geen persoonsgegevens en zijn dus niet aan een individu te koppelen. Door op 'Alle cookies toestaan' te klikken gaat u hiermee akkoord. U kunt uw cookievoorkeuren altijd weer aanpassen. Lees er meer over in ons privacybeleid en cookiebeleid.

Pizzeria Sardegna Leeuwarden
Logo Pizzeria Sardegna Leeuwarden

Al meer dan 40 jaar dé pizzeria van Leeuwarden

  1. Home
  2. Over ons
DSC04207

Na 29 jaar nog steeds plezier in mijn vak

Als 14 jarige jongen ben ik begonnen in de keuken van mijn vader, mijn moeder bemoeide zich met de bediening. Ik moest afwassen, opruimen, pizza's (leren) draaien en vooral mijn mond houden en goed opletten. Mijn vader was streng, maar, rechtvaardig. Zo ben ik langzamerhand de kneepjes van het pizzabakken gaan leren. Na een paar jaar, was het tijd om ook de bardienst onder de knie te krijgen en kon ik wennen aan de drukte. Glazen vullen, spoelen, drogen en poleren. Toen ik een jaar of 16 was ging ik de bediening in. Dat was natuurlijk erg spannend, maar al gauw kon ik mijn eigen draai hierin vinden. De vaste gezichten die zich soms wekelijks aandienden, waren voor mij het uitstapje om deze gasten beter te leren kennen. Natuurlijk onder het toeziend oog van mijn ouders. Dat maakt mijn werk, tot op de dag van vandaag, nog steeds zo ontzettend leuk. Met een vriendelijk praatje en een glimlach.

 

Hoewel de horeca ontzettend is verandert de afgelopen 30 jaar, vind ik het nog steeds een uitdaging om elke dag dat we open zijn er een feestje van te maken. Van zowel het verzorgen van uw diner, tot het bedenken van nieuwe pizza's, pasta's en desserts.

 

Sardegna ademt één en al nostalgie uit. Van de dik gestucte muren, Chianti flessen aan de muren en plafond en met boogjes die een intieme sfeer creëren. En betaalbaar lekker eten, waarvan de recepten onveranderd zijn gebleven sinds 1980.

 

Wij heten u dan ook van harte welkom!

 

Renato Meloni en zijn team

Onze historie

1979
1980
1984
1994
2011
2017

De bouw van de pizzeria

In 1979 besluiten mijn ouders een pizzeria te beginnen in Leeuwarden, mijn vader heeft een relatief korte opleiding pizzabakken gekregen van een bevriende pizzabakker uit Sneek. Mijn moeder behaalde de destijds benodigde papieren voor de horeca. De bouw van de zaak heeft mijn vader, met wat hulp van enkele goede vrienden, dag en nacht eigenhandig gedaan, met veelal rest en sloophout om de kosten te drukken. Veel van dat resthout zie je nog steeds terug in ons interieur. En ook de typerende muren en veel Chianti-flessen dateren nog steeds uit die tijd.

Opening Pizzeria Sardegna

In 1980 opende pizzeria Sardegna haar deuren. Mijn vader (Dante Meloni) en mijn moeder (Anny Andela) gaan het avontuur aan, aan de grote Hoogstraat 28 te Leeuwarden. Het was destijds niet de "allerbeste" locatie voor een horecazaak. Maar toch zijn mijn ouders gedreven om het hier tot een succes te maken.

Het omslagpunt van Sardegna

De eerste vier jaar hebben Dante en Anny elk dubbeltje om moeten draaien om door te kunnen met de pizzeria. Mijn vader heeft in die tijd zelfs zijn eigen kaarsen moeten maken om geld te besparen. Vanaf 1984 kwam er echt schot in de zaak. SC Cambuur kwam eten met het team, waarna er een artikel in de Leeuwarder Courant kwam te staan. Toen was het gedaan met de rustige avonden en floreerde Sardegna tot een hardlopende pizzeria.

Renato begint aan zijn eerste baantje als afwasser/pizzabakker in Sardegna

Als puber wilde ik graag wat centen verdienen en zodoende stelde mijn moeder voor om in de zaak te komen werken. "Maar denk niet dat je een voorkeursbehandeling van ons krijgt", zei mijn vader. "Vooral goed opletten hoe wij het hier allemaal doen." Schoonmaken, afwassen en spullen van boven halen waren mijn eerste taken, na een poosje mocht ik leren pizza's draaien en beleggen. Geleidelijk aan kreeg ik steeds meer de smaak te pakken.

Renato neemt het stokje over

Na 17 jaar alles onder de knie te hebben gekregen, werd het tijd om de zaak over te nemen. En omdat mijn vader altijd aan het roer heeft gestaan, vond hij het het wel lastig om het stokje over te dragen, wat heel begrijpelijk is. Één ding heb ik wel heel duidelijk met mijn vader besproken. Dat er maar één kapitein op dit schip staat. En dat word ik. Mijn vader kon dat lastig onder ogen zien, maar bond uiteindelijk in en vervulde hij zijn rol als "consigliero" (adviseur) en mascotte voor de zaak. Vele van onze (vaste) gasten zien hem nog zitten op een stoeltje voor de zaak of aan de bar met een Italiaans krantje en een espresso. Om zo toch een oogje in het zeil te houden en een praatje met de gasten te maken.

SARDEGNA AAN DE PIN! Ludieke introductiefilm voor de Pin gaat viraal

Na jaren van alleen contante betalingen en vele tripjes naar de pinautomaat bij de Waag, hebben we "eindelijk" een pinautomaat. Het Friese spreekwoord komt nu echt tot zijn recht. "Better let as net." De nostalgische waarde van de contante betaling (volgens sommigen), wordt vervangen door efficiëntie en gebruiksgemak. Ook doet de touchscreen kassa zijn intrede. Mijn vader zal daarentegen wel gedacht hebben, "wat een flauwekul..." Het filmpje dat ik destijds plaatste op Facebook die boven verwachting goed is bekeken, werd ook nog opgepikt door "suksawat" en leverde nog een leuk interview op. Hier nog het linkje van het filmpje.